Kuntao

Zakaj torej KUNTAO: vse situacije se začnejo s pestjo ali udarcem in samo na posamezniku leži, kaj bo iz situacije naredil (kuntao = way of the fist, pot pesti).

Če si želite v kritičnih situacijah, ko se je potrebno fizično boriti z nasprotnikom, povečati možnost za preživetje, morate na treningih trdo trenirati z nasprotniki, ki so čimbolj raznoliki. Zato morate trenirati z velikimi, majhnimi, hitrimi, počasnimi, lahkimi, težkimi in nepredvidljivimi partnerji, ki se upirajo oz. simulirajo realno borbo, saj se lahko samo na ta način naučite sčasoma obvladovati potencialnega nasprotnika in v resnici izkoristiti njegovo silo sebi v prid. Mešane borilne veščine (ang. MMA) predstavlja odlično gibalno osnovo za samoobrambo, saj zajema vse borbene faze, ki bi se lahko pojavile tudi na ulici. To so udarci, meti in borbe na tleh.

Samoobramba, ki jo učimo v Kuntao temelji na Jeet Kune Do-ju, ki je princip borbe, ki ga je leta 1967 ustvaril legendarni Bruce Lee. Lahko rečemo, da je bil eden izmed pionirjev mešanih borilnih veščin, saj ni pravil in klasifikacije tehnik, osvobojeno je vseh vzorcev, metod in stilov, zato služi kot zelo učinkovita metoda samoobrambe. O njegovi učinkovitosti pa priča tudi dejstvo, da je v Ameriki učenje JKD obvezen del treninga ter usposabljanja agentov FBI.

Jeet Kune Do (The Way of the Intercepting Fist) je borilna filozofija (teorija in principi) Bruce Lee-ja katero je dodelal leta 1967. Svojo borilno veščino, katero je razvil predvsem na osnovi borilnih veščin Wing Chun, boks (Boxing) in mečevanje (Fencing), je poimenoval Jun Fan Gung Fu (Bruce lee's Kung Fu). Njegov cilj je bil ustvariti borilno veščino, ki bi bila prosta in brez omejitev.

In prav to hočemo na nek način doseči v našem društvu. V Jeet Kune Do-ju ni konca, zato tudi mi dodajamo nove tehnike, opuščamo tiste za katere menimo, da niso uporabne. Na nek način vsak posameznik začne razvijati svoj stil s pomočjo različnih tehnik, ki jih črpamo iz različnih borilnih veščin. V zadnjem letu smo nekoliko večji pomen dali Filipinsko-Indonezijskim borilnim veščinam kot sta Panantukan in Silat.

Pri treningih hitro ugotovimo, katere tehnike delujejo in katere ne, to se lahko zahvalimo svojim raznolikim članom, velikim, majhnim, težkim, saj le ti tako poskrbijo za nepredvidljivost.

Novo znanje črpamo na seminarjih, ki se jih udeležujemo tako doma kot v tujini, včasih pa tudi sami kakšnega organiziramo.

Da se nam tehnike vtisnejo v spomin, moramo trenirati, kajti ko se znajdemo v konfliktni situaciji, začne delovati podzavest in takrat moramo biti sposobni pravilno reagirati. Ne treniramo pa samo tehnik, saj moramo biti tudi fizično pripravljeni, zato s pomočjo različnih kondicijskih vaj in vaj za utrjevanje krepimo tudi telo.

 

KUNTAO
the way of the fist
pot pesti

Facebook